Google Analytics AVG-proof maken

Inzicht in het gedrag van je bezoekers is goud waard. En dus gebruik je Google Analytics. Maar let op: in veel gevallen heb je hier toestemming van je website bezoekers voor nodig! Je zult je bezoekers moeten verleiden om toestemming te geven voor cookies waarmee je data verzamelt. Zonder toestemming mag je nog steeds Google Analytics gebruiken, maar moet je wel wat aanpassingen doen om aan de AVG te voldoen. In deze blog nemen we je mee in de stappen die je moet doorlopen om je Google Analytics AVG-proof te maken.

#1: Verwerkersovereenkomst met Google afsluiten

Op grond van artikel 14 van de Wbp moet je als dataverwerker met elke leverancier die deze data ook verwerkt een bewerkersovereenkomst afsluiten. Google heeft het je makkelijk gemaakt en dit kan je eenvoudig zelf regelen. 

  1. Ga naar analytics.google.com en log in met je gegevens
  2. Ga linksonder naar beheerder
  3. Klik onder Account op: 'Accountinstellingen' 
  4. Onder 'Aanpassingen van de gegevensverwerking' kun je de bewerkersovereenkomst inzien en accepteren.

En check meteen even stap 2 nu je toch bezig bent! 

#2: Deel geen gegevens met Google

In het accountinstellingen scherm zie je welke data je met wie deelt. Zonder toestemming van je bezoekers mag je dit niet doen: zet de vinkjes dan ook uit. Als je deze data toch deelt met Google, wordt Google een verantwoordelijke en moet je namens Google toestemming vragen. 

 

#3: Anonimiseer je IP-adressen in Analytics

Zonder expliciete toestemming mag je geen IP-adressen verzamelen. Hiervoor moet je een aanpassing doen in het inladen van de Analytics code. Je moet deze regel toevoegen aan de code (uitgaande van een asynchrone snippet): 

_gaq.push (['_gat._anonymizeIp']);

Maak je gebruik van Google Tag Manager, dan is het net wat makkelijker.  Je kunt hier namelijk een setting toevoegen aan de manager om IP-adressen te anonimiseren. Hoe dat precies werkt wordt in dit filmpje uitgelegd.

 

Let er wel op dat wanneer een bezoeker je toestemming geeft om tracking cookies te plaatsen, je je instellingen - voor zover mogelijk - weer opheft.

#4: Zorg ervoor dat je SSL gebruikt 

Hiermee versleutel je de gegevens die vanuit je website naar Google Analytics verstuurd worden.

#5: Verzamel geen gegevens voor advertentiefuncties

Zonder toestemming mag je geen gegevens voor advertentiefuncties verzamelen. Je moet deze dan ook uitschakelen. Ga naar beheerder > en onder property bij trackinginfo 'gegevensverzameling' zet je remarketing en rapportagefuncties voor advertenties uit.

#6: Informeer bezoekers

Geef in je privacy verklaring aan dat je gebruik maakt van Google Analytics en dat je de bovenstaande stappen hebt uitgevoerd.

Hulp nodig met Analytics AVG-proof maken?

Heb je ondersteuning nodig om deze stappen te doorlopen? Neem dan contact met ons op. We kunnen je Analytics AVG-proof maken. En natuurlijk ook je hele website, als je dat wilt. 

Kom naar de gratis AVG Walk in


Wij vertellen je graag samen met Axius Advocaten beknopt wat de nieuwe wetgeving inhoudt en geven je praktische handvatten om er op de juiste manier mee om te gaan. Daarom organiseren we een speciale AVG Walk in. Wat kun je verwachten? Samen met Axius Advocaten praten we je bij over het hoe, waarom en wat van de AVG. En vertellen we je wat de praktische consequenties zijn voor jou en je organisatie.

De Walk In vindt plaats op dinsdag 8 mei a.s. van 16.30 uur tot 18.00 uur bij ons op kantoor.

Zien we je dan?

SCHRIJF JE DIRECT IN

Ga terug

Niet gevonden wat je zocht?

Of bel ons voor support of een vrijblijvend gesprek 0318 - 555174